Pranic Healing

    
 
Pranic Healing
 
Начало
Пранично лечение
Кои сме ние
Семинари
График семинари
Продукти
Научни изследвания
Статии
Галерии
Книги
Връзки
Контакти

 
Мастър Чоа Кок Сюи
Шарлот Андерсън
История
Медитация
Споделено
Архатик Йога


 

   
Статии

Шарлот Андерсън пред Краси Проданов за
сп. Усури, април 2009г.

„Фините послания на Мастер Чоа“

“Бях духовната половинка на Гранд Мастър Чоа Кок Сюи в продължение на 15 години и дълго време пътувах заедно с него по целия свят. Моята душа имаше шанса да присъства на всеки негов час, на всяко негово обучение, буквално навсякъде.Това означава, че можех да чувам и разбирам неговите учения от перспективите на различни филосовски и духовни течения. Имах възможността да ги осъзнавам през католическия христиански поглед, от хиндуистката позиция, през будисткия аспект и от погледа на исляма.

            Причината за това е, че истината е универсална. Тя се предава в различните традиции със сходни думи. Ако вземете фразата от Евангелието: „В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог ...“, ще видите, че тя почти се повтаря с казаното в Ригведа, която е с хиляди години по – стара: „Словото беше Брама ...“. На едно друго ниво, което е по – неосъзнато, ние всички сме наясно с тези неща. Но когато една мъдра личност успее да извади парченцата на пъзела напред в нашето съзнание – семпли, ясни и лесни за разбиране, тогава се получава наистина напреднала духовна система, заради повишената ни способност да разбираме и осъзнаваме.

            Мастър Чоа Кок Сюи не е просто модерният основател на праничното лечение и Архатик йога. Същевременно с това той наистина беше господар на енергията. Разбираше как може енергията да бъде прилагана и съответно как може да бъде трансформирана от едно състояние в друго. В този смисъл ни даваше възможност да разбираме и учим как да използваме енергията във взаимоотношенията си с околната среда посредством Фън Шуй. Беше способен да ни обучава  как да лекуваме физическото тяло, когато е с много сгъстена енергия. Посредством праничното лечение можехме да се учим как да трансформираме енергията от едно ниво в друго. Лечението се извършва от самото тяло, а  лечителят само подпомага и ускорява този процес. Това важи и за класическите медици – с лекарствата те подпомагат способността на тялото да се самолекува.

            Друг аспект от учението на Мастър Чоа Кок Сюи засяга аспекта на духовната ни връзка, тоест, свързаността ни с духовния план посредством молитва, независимо на каква духовна или божествена личност се молите. Той също така разглежда теми и проблеми от психологията в тази част, която се нарича Пранична психотерапия. В България тъкмо приключихме курса „Крияшакти – науката и изкуството на просперитета и щастието“. А Архатик йога е за това, как да ставаме по – успешни и благоденстващи чрез използването на енергията. Защото парите са енергия, любовта е енергия. Всички фактори в нашия живот имат енергийна природа. И така, ако вие разбирате и трансформирате енергията, може да я използвате по различни начини.

            Понякога сме привързани към неща, които може да не са особено добри за нас. Може да имаме желания, защото ни липсва самочувствие или никога не сме имали достатъчно добър живот. Гледаме телевизия, разглеждаме списание и си казваме: „Господи, прати ми едно червено ферари ...“. Въпросът е дали можем да се откъснем и да не се привържем. Да разделим нашето съзнание и осъзнатост. Да обособим нещата, от които истински се нуждаем, от тези, които просто желаем да притежаваме. Затова трябва да отстъпим назад и да погледнем през прозореца на възможностите. Защото животът и целият този свят навън съдържат всякакви възможности за нас. Духовността е един  от начините да разкрием всичките си възможности. Време е да се научим да правим мъдри избори за настоящето и бъдещето.

            Най – лошата привързаност на човека? Може би са няколко ... Едно от нещата е склонността да бъдем безапелационни, безпардонни, безсърдечни. Да сме готови на всичко, за да получим желаното. Да мамим, да лъжем, да крадем, дори да убиваме. Да причиняваме болка на всяко ниво – на ментално, на емоционално, на физическо. Да нараняваме и нанасяме щети на околната среда и това да доведе до заплащане на огромна цена от всички. Семейството на човечеството е изправено пред сериозни проблеми. Но във всяка криза можем да открием аспектите на предоставените ни възможности.

            В този спектър от възможности можем да се опитаме да правим нещата по начин, който не наранява другите. Това става чрез развиване на сърцето. Чрез развиване чувството на състрадание или универсална любов. Например ако рецитирате на глас молитвата на Свети Франциск от Асизи, благославяйки всеки човек, всяко същество, това е голямо служене на цялото човечество, заради енергиите на благословиите. Или да вземем примера на Майка Тереза – служенето на най – бедните сред бедните. Тези хора са били безапелационно добри заради това, че са развивали сърцето си. Те са практикували благодарение на любящата доброта към всички живи същества. Това означва ли, че не можем да убием и комар, когато се опитва да ни ухапе?

            В Индия познаваме такива светци, които дори не се качват на кола, а само ходят, защото не биха желали превозното средство да прегази някоя животинка, която пресича. Такова ненасилие не е популярно в западния свят. За повечето от нас не е особено практично, но понякога фините послания на душата, които дочуваме в моментите на утихване, могат да накарат някого да пожелае този начин на живот и да го приложи.

            Системата на Пранолечение на Мастър Чоа Кок Суи показва как именно са свързани емоциите, умът и физическото ни тяло с невидимото. За целта ни учи да разпознаваме енергиите и да определяме състоянието на нашите чакри. Чрез пранично дишане пък се повишава и енергийното ни ниво. Системата има и своя медитативна практика, а развива и умствените способности, макар, че за мнозина тя е магнит заради възможността на усвоилите я да се самолекуват.

            Крияшакти ни учи на науката за просперитета. Чрез мудри, медитации и мощни мисъл – форми можем да управляваме щастието си. Мастър Чоа обръща внимание на това, че ако познаваме енергията, ще умеем да я трансформираме и да я прилагаме в различни ситуации от живота ни. Крияшакти е точно това! Системата прогонва саботиращите мисли и учи на принципите на умереността и натрупването, за които казват, че са прогонили надалеч от азиатските свръхбогаташи всякакви икономически кризи.

            Архатик йога интегрира всички видове йога. Мастър Чоа Кок Сюи я получава от своя учител Мей Линг. Чрез по – висши духовни техники се развиват енергийните тела, за да се постигне растеж и реализация, при това без конфликт в професионалното развитие или лични взаимоотношения. Корените на Архатик йога са в Китай, Индия и Тибет.

            Мастър Чоа Кок Суи много се стараеше да изследва, имаше умението да синтезира знанието и да го прехвърля от една традиция към друга, да намира нишките на универсалната истина, скрита там някъде... Изучаваше древните ръкописи и източници на знание на различни езици, за да може да представи всички тези схващания в колкото се може по – непроменен начин. Това е важен фактор!

            В тази традиция не ви молят да смените религията или философията си. Съществуването на Бог според Мастър Чоа е очевидно, самодоказващо се. Той казва: „Аз съм просто една добра душа, която се опитва да стане по – добра душа...“ Хората,които споделят това учение, споделят и това усещане, че са добри души.които искат да станат по – добри души.“


   
Pranic Healing
Join us at Facebook
 

Facebook: Прана България - клуб
Група за практикуващи
Практики, протоколи, въпроси и отговори.

 
Медитация на Сърцата близнаци
 

 

     
Pranic Healing
 
Copyright: 2005 PranicBulgaria. All Rights Reserved. Designed by Prodigy Ltd.